HTML

Állatvédelem

Állatvédelem és minden ami az állatokkal kapcsolatos. Információk, hírek, tudnivalók. Állatokkal kapcsolatos történetek. Bárki ajánlhat témát és hozzászólhat a fórumon.

Friss topikok

  • Chevihun: Szia! Szeretném megosztani ezt a blogbejegyzést az Instagram oldalamon, persze csak a beleegyezése... (2017.10.09. 22:38) Állat kisérletek
  • Hajdú Edit: Köszönöm! (2008.01.09. 10:38) Wass Albert: Mese a kék hegyekről
  • bartalos klára: sziasztok nálunk rajkán fekete vagyis szén és kék cinkék vannak már 10 éve ettetem öket de csak a ... (2008.01.02. 16:42) Madáretetés 2

Linkblog

2007.12.22. 00:07 Nandagopaladasa

Állat kisérletek

 

Hello.

Ugye a te fürdőszobapolcodon is előfordult már Colgate fogkrém, Head & Shoulders vagy Pantene sampon, Old Spice vagy Secret dezodor, esetleg egy Hugo Boss vagy egy Laura Biagiotti kölni? Valaki biztosan vett már a háztartásodban Always betétet, Vanish öblítőszert vagy Palmolive szappant. Ezek a termékek egytől egyig állatokon tesztelt készítmények.

Kozmetikai állatkisérletek

A kozmetikumok mellékhatásainak vizsgálatához általában háromféle kísérleti módszert alkalmaznak. Az LD-50-teszt azt méri, hogy a szernek mekkora adagjától pusztul el a kísérleti állatok, egerek, patkányok fele. Így tesztelik például a rúzsokat is. Azt, hogy egy sampon, hajlakk, szempillafesték irritálja-e a szemet, úgy ellenőrzik, hogy kalodába zárt, mesterségesen éberen tartott nyúl szemébe csöpögtetik az anyagot napokon keresztül; az állat természetesen előbb-utóbb megvakul.
A dezodorokat, arckrémeket emlősállatok leborotvált testfelületére kenik, közben figyelik, mennyire pirosodik, duzzad a bőr, kialakul-e gyulladás, esetleg hosszú távon rákosodás.

Szükséges vagy felesleges?

A kozmetikaiparban végzett állatkísérletek feleslegesek, mert
1. állatok kínzásával és megölésével járnak
2. megbízhatatlan, pontatlan eredményt adnak
3. költségesek
4. számos megbízható alternatív kísérleti módszer létezik, melyekkel helyettesíteni lehet őket.

A fejlettebb nemzetek ezt már jó ideje felismerték és be is tiltották az ilyen jellegű teszteket. Az Európai Unió területén 2003-tól tilos a kozmetikai állatkísérletek végzése, 2009-től pedig tilos lesz az ily módon tesztelt termékek behozatala az Unió országaiba:

EU-megállapodás az állatkísérletekről

2009-től tilos lesz az állatokon tesztelt új kozmetikumok behozatala az Európai Unió országaiba. Az illetékesek erről egy 12 órás ülés során döntöttek, mely igencsak megosztotta a résztvevőket. A döntést az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is hivatalosan jóvá kell még hagyniuk

Egy másik döntés már jóval korábban kimondta, hogy 2003-tól tilos a kozmetikumok állatokon való tesztelése az EU-ban, ha létezik megfelelő alternatív módszer az állatkísérletek helyettesítésére. Ez a rendelet azonban nem szabályozta, mikortól tilos az állatokon tesztelt kozmetikumok behozatala az Unió területére.

A döntéshozók azt szeretnék, ha a teljes importtilalom bevezetéséig adott 6 éves "átmeneti periódus" minél több alternatív módszer kifejlesztésére ösztönözné a kutatókat, akik néhány hónap múlva már kénytelenek lesznek a harmadik világ országaiba utazni, ha új kozmetikumokat szeretnének kutyák, macskák, majmok, disznók, nyulak és rágcsálók bőrére kenni, szemébe cseppenteni vagy torkába tömni.

Az állatvédő csoportok, bár örülnek a döntésnek, kifogásolják, hogy néhány nagyon veszélyes kísérletet továbbra is engedélyeznek majd. Szerintük a kozmetikai ipar már így is túl sok időt kapott és eddig sem tett megfelelő lépéseket az alternatív kísérleti módszerek kifejlesztésére.

A brit RSPCA (Royal Society for Prevention of Cruelty to Animals) állatjogi szervezet csalódottságát fejezte ki, amiért a 14 kísérleti eljárásból hármat egészen 2013-ig lehet majd alkalmazni a kozmetikaiparban, vagyis ezek a kísérletek még 2 év haladékot kaptak a teljes betiltásig.

Ezek pedig a legfájdalmasabb kísérletek mind közül, melyek során a kozmetikai cikkek alapanyagaival kényszeretetnek állatokat, hogy lássák, mennyire mérgező az adott alkotóelem, milyen hatásai vannak a szaporodás során és hogyan terjed szét a mérgező anyag a testben.

Azt egyelőre nem lehet tudni, mit szól az Egészségügyi Világszervezet (WTO) a döntéshez, de az EU illetékesei úgy érzik, "a megoldás WTO-kompatibilis". A kozmetikai multik egyelőre nem kommentálták a döntést.

 Hazánk szerencsére élen járt a kozmetikai állatkísérletek betiltatásában, hiszen már első állatvédelmi törvényünk (1998. évi XXVIII.tv.) kimondja, hogy "szépítőszer, dohány- és egyéb élvezeti cikk, valamint fegyver, ennek alkatrésze, továbbá lőszer előállítása céljából tervezett kísérletre engedély nem adható."

Ennek ellenére hazánkban is rengeteg állatokon tesztelt kozmetikumot találunk a boltok polcain.
Néhány multi továbbra is makacsul ragaszkodik az ódivatú állatkísérletekhez, még akkor is, ha azokat helyettesíteni lehet sokkal megbízhatóbb, alternatív módszerekkel. Némi józan ésszel hamar belátható, hogy pl. egy emberi sejttenyészeten, emberi szöveten, szervkultúrán végzett toxicitási teszt sokkal megbízhatóbb eredményt ad az emberre nézve, mint ha pl. kutya vagináján, vagy hörcsög végbelén tesztelik az adott kozmetikum alapanyagait.Copyright © Zö

Az állatkísérletek természetesen nem csak a kozmetikaiparban tévesztik meg a fogyasztókat. A gyógyászati célú állatkísérletek épp olyan veszélyesek és megbízhatatlanok, mint "szépészeti társaik".

Vitathatatlanul köszönhet a tudomány néhány fontos eredményt az állatkísérleteknek, azonban ne felejtsük el, hogy pl. a penicilin felfedezése idején nem állt még rendelkezésünkre olyan technika, mellyel ma rendelkezünk és ami sokkal megbízhatóbban helyettesítheti az állatkísérleteket.

Számos tragédia származott ellenben abból, hogy állatok százain letesztelt és ártalmatlannak ítélt termékek emberek halálát okozták - hiszen egy adott faj esetében kapott eredmények nem biztos, hogy egy másik faj esetében is ugyanazt mutatják.

Számos eredményt annak köszönhetünk, hogy NEM tesztelték le az adott terméket állatokon (pl. ma sem lenne aszpirinünk, ha azt macskákon is tesztelték volna) és bizonyára rengeteg jó termék sosem jutott el a nyilvánossághoz, mert - bár lehet, hogy emberre veszélytelen - , de esetleg állatoknál súlyos mellékhatásokat okozott

Nyilván kevesen mondanák, hogy szüntessenek be olyan kísérleteket, melyeket kizárólag állatokon lehet elvégezni (bár ezek eredményei kétségesek és morális hátterükről sokat lehetne vitatkozni), azonban a józan ész azt diktálja: ha létezik ugyanolyan megbízható, ugyanolyan hatásos tesztelési metódus, akkor az állatkísérletet azzal HELYETTESÍTENI KELL

Az alternatív kísérleti módszereket ugyanolyan szigorú előírások szabályozzák, mint az állatkísérleteket. Hatékonyságukat ellenőrzik, bevizsgálják, és határozatot hoznak róla, milyen téren ismerik el, milyen területeken lehet bevezetni őket, milyen módon helyettesíthetik az élő állatokon való kísérletezést. Ha tehát egy terméket nem állatokon teszteltek, hanem más, engedélyezett módszerekkel, az pontosan ugyanolyan biztonságos (vagy biztonságosabb), mint az állatkísérletekkel tesztelt termék.

 Szadista állat kisérletek.

 A legtöbb kísérletre, amit állatokon végeznek, még csak azt sem foghatjuk rá, hogy, úgymond, "jó célt szolgál", vagyis emberi, állati betegségek kutatására és gyógymódok, gyógyszerek fejlesztésére szolgál. Az emberi elme hihetetlen gonoszsága megdöbbentő kegyetlenségeket képes kitalálni.

Állatkölyköket vakítanak, süketítenek meg, hogy megnézzék, hogy maradnak életben majd felnőtt korukban, ha külvilági ingerek nélkül nőnek fel; második fejet műtenek egy kutyára, hogy lássák, vajon mi fog történni (ez igen népszerű kísérlet és többen elvégezték már; minden esetben az állat halálával végződött), középkorinak beillő kínzóeszközzel nyújtanak négy felé állatokat, hogy vajon mikor repednek szét a csontjaik; mesterségesen elgyengítik macskák gerincoszlopát, hogy megnézzék, vajon tudnak-e mozogni két lábbal vonszolva magukat; elektromos csatlakozókat műtenek állatok agyába, hogy elektromos impulzusokkal félelmet és fájdalmat válthassanak ki bennük... és ez csak néhány példa. Ezek azok a teljesen felesleges, szükségtelen és céltalan kísérletek, amik ellen szerte a világon minden állatvédő szervezet tiltakozik!

Egy másik terület, ahol sok állatnak kell meghalnia feleslegesen: az oktatás. A fejlettebb országokban (USA, Anglia, Belgium, Hollandia, stb.) az állatok felhasználása szigorúan korlátozva van; semmilyen, más módszerrel helyettesíthető kísérletet nem végeznek az orvostanhallgatók élő állaton. Az állatkísérletek elvégzésére jogosult oktatókat szigorúan, rendszeresen ellenőrzik; a feláldozandó állatokról részletes listát kell benyújtaniuk, és engedélyeztetniük.

Magyarországon is a kísérletek jó részét igyekeznek lehetőség szerint más módszerekkel helyettesíteni, de még mindig rengeteg állatot használnak fel az oktatásban. Ezek nagy részét még a közelmúltban is a gyepmesteri telepekről szerezték be - így bárkivel megtörténhetett, hogy elkóborolt kedvence a műtőasztalon végezte.

A hazai állatvédők egyik legnagyobb eredménye, hogy a 2002 utolsó ülésnapján elfogadott törvénymódosítás értelmében 2004-től kóbor állatok egyedeit kísérleti célra felhasználni tilos! A módosítás kétségkívül a Csányi Vilmos professzor úr kezdeményezésére indult komoly aláírásgyűjtő kampánynak is köszönhető a 17570 összegyült aláírást 200. október 4-én adták át.

 Mit tehetsz te?

 Válassz olyan terméket, amelyet nem teszteltek állatokon. Külföldön ezt "cruelty free" vagy "not tested on animals" cimke jelzi és már itthon is kapható több, kifejezetten állat- és környezetbarát termékcsalád. Ezeket nemcsak, hogy nem tesztelik állatokon, de legtöbbjük nem is tartalmaz állati eredetű anyagokat.

Egyik nagy kedvencünk a Freeman termékcsalád; hazánkban főleg az arcápoló krémek, maszkok, bőrradírok, lemosók kaphatók, de a szomszédos országokban a tusfürdőtől a samponig minden beszerezhető a cégtől. Hasonló szellemiségben készülnek az Ilcsi-kozmetikumok is. Sajnos másik nagy kedvencünk, a Nature Blue pár hónapja kivonult a magyar piacról; az ő termékeiket - melyek azon kívül, hogy nem tesztelték őket állatokon, nem is tartalmaznak állati eredetű anyagokat - már csak külföldön lehet beszerezni.

Érdemes kipróbálni az ALDO VANDINI Natura termékcsaládját is; ízléses kiszerelésű, állatokon nem tesztelt készítmények. Drágábbak egy kicsit, mint a FREEMAN-termékek (amiből pl. egy 532 ml-es testápoló kb. 1000-1100 forint, tehát viszonylag olcsó a kisebb és szinte ugyanennyibe kerülő termékekhez képest); egy 400 ml-es krémhabfürdő pl. 1390 forint.

Sajnos ezt nem mindenki engedheti meg magának, ahogy az exkluzív, szintén környezetbarát Oriflame, Clinique, Yves Roché termékeket sem, de ha jobban belegondolunk, számolgatunk egy kicsit - mennyi idő alatt fogy el egy bármilyen híg tusfürdő és pl. ugynaz FREEMAN-gyártmányban -, ráadásul még a környezetet is védjük vele, a végeredmény mindenképpen az lesz, hogy megéri. A dm- drogerie mark saját termékeit nem teszteli állatokon; és mivel nem is reklámozzák a termékeket, ezek jóval olcsóbbak, mint agyonreklámozott, márkás társaik. Próbáld ki Balea nevű tusfürdőcsaládjukat, hajlakkjukat és más saját, olcsó, jó minőségű termékeiket. [Megjegyzés hölgyeknek: gondolkozz, és számolj - a dm Jessa nevű egészségügyi- és tisztasági betétje például majd 100 forinttal olcsóbb, mint a Procter & Gamble Always-e, és 2 darabbal több is van benne! Nem mindig drágább, ami jobb, és nem mindig jobb, ami drágább!]

Több nagy, állatokon kísérletező cég (pl. Procter & Gamble, Unilever stb.) a nyugati országokban évek óta "élvezi" az állatbarátok bojkottját és masszívan lobbizik, hogy minél tovább árusíthassa állatokon tesztelt termékeit és végezhesse az állatkísérleteket. Vannak azonban olyan multik, melyek az állatvédők nyomásának engedve beszüntették állatkísérleteiket; ilyen pl. a Gillette.

 Néhány állatokon tesztelő cég és termék:

 >>Procter & Gamble Co. (Ariel, Head & Shoulders, Pantene Pro-V, Secret dezodor, Cover Girl make up, Max Factor make up, Crest fogkrém, Tide mosószerek, Pantene samponok, balzsamok és hajápoló termékek, Bold, Camay, Cheer, Comet, Ivory, Spic & Span, Sure, Zest, Dash, Vizir, Rei, Rei in der Tube, Sanso, Lenor, Lenor Trockentuch, Meister Proper, Antikal, Fairy, Pampers, Luvs, Always, Alldays, Attends, Certina, Tempo, Bess, Bounty papírtörlő, Vidal Sassoon Wash & Go, Pantene, Shamtu, Oil of Olaz, Kamill, Certina Med, Litamin, Cliff, Credo, Clearasil, Camay, blend-a-med, Blendax Anti Belag, blend-a-gum, blend-a-dent, Chlorhexamed, Firmodent, Wick, Wick Vaporub, Medinait, Daymed, Ellen Betrix, Henry M. Betrix, Old Spice, Hugo Boss férfi- Parfümök és testápolószerek Laura Biagiotti, Otto Kern, Giorgio Beverly Hills férfi és női -Parfümök és testápolószerek, Pringles chips, Punica gyümölcslé)
>>Colgate-Palmolive Co. (Colgate fogkrém, Palmolive szappan, Ajax, Fab, Speed Stick dezodor, Mennen dezodor, SoftSoap)
>>Clairol Inc.(Hajfestékek, samponok és egyéb hajápoló szerek)
>>Johnson & Johnson (Neutrogena szappan és az összes baba-termék!)
>>Olaz Co./Oil of Olaz (Procter & Gamble) (Oil of Olaz krémek.)
>>Bristol-Myers Squibb (Ban, Bufferin, Comtrex, Excedrin, Finalnet, Keri Lotion, Renuzit, Sea Breeze, Ultra, Vanish, Vitals, Windex)
>>Arm & Hammer (Cow Brand Sütőpor - vajon ezt miért? :-()
>>Carter-Wallace (Arrid and Lady's Choice dezodorok, Nair szőrtelenítő, Pearl Drops fogkrém)
>>Chesebrough-Ponds (Aziza, Faberge, Cutex körömálplók, Vaseline)
>>Helene Curtiss Industries (Finesse sampon, Unilever szappan, Suave)
>>Henkel (Schwarzkopf & Dep)(Mosóporok, hajápoló szerek)
>>L'Oreal (Hajápoló szerek)
>>Jhirmack (Playtex) (Hajápoló szerek)
>>Kimberly-Clark Corp. (Kleenex, Scott Paper, pelenkák)
...és még sokan mások!

Akik termékaiket nem tesztelik állatokon:

 

--Támogasd őket Te is!Vásárolj tőlük!--


Amway Co.
Avon Products,
Inc.Benetton Cosmetics Corp.
The Body Shop,
Inc.Chanel,
Inc.Clinique
dm - Drogerie Markt
Estée Lauder Cosmetics
Free Spirit Enterprises
Freeman Cosmetics Corp.
Yves Rocher, Inc.
Wella Corporation,
United Color of Benetton Tribu
Beiersdorf (Nivea, Eucerin, La Prairie, Atrix, Labello)
ALDO VANDINI
Nature Blue
The Body Shop
Revlon, Inc.
Ilcsi kozmetikumok (magyar gyártmány!)

Dr. Hauschka kozmetikumok (már itthon is kapható) 
Lush kozmetikumok 
Malu Wiltz és Art Deco
KAVALKÓ FAMILY Bioaktív krémcsalád (magyar gyártmány!)
Lancome
NORIT Kozmetikai Kft.
Neutro Roberts
SanoVera
Tesco termékek
Noiro (pl. Herbina dezodor)
Bloom - Holt tengeri natúr kozmetikumok
Alex termékcsalád (Florin Co., magyar gyártmány!)
Albero del té Australiano (teafa-olajas fogkrém, sampon)
Dabura (itthon is kapható, indiai fogpaszta)

 

A fenti lista természetesen nem teljes, csupán néhány név, ami a magyar fülnek is ismerősen cseng

 

A fenti listák az állatok jogaiért harcoló egyik legnagyobb szervezet a PETA, azaz People for the Ethical Treatment of Animals  állandó felmérései alapján készültek. (A szervezet lehetőségeihez mérten ellenőrzi a magukat nem tesztelőknek valló cégeket.) Teljeskörű katalógusukat az állatokon tesztelt és nem tesztelt termékekről megrendelheted itt:
501 Front Street, Norfolk, VA 23510
Tel: (800) 757 622, Fax: (800) 757 622 045

 

Tudtad-e? :

 Az állatkísérletek 63%-a hadászati célokat szolgál, 31%-ukat kozmetikai szerek tesztelésére használják, és alig 6%-uk az, amit gyógyászati célból végeznek!

Tudtad-e? : 

Megkérdeztünk egy végzős orvostanhallgatót, tanulmányai során hány élő állat került bonckése alá.
"Állatkísérleteket egyedül élettanon végzünk; csoportonként hetente egy béka 1 éven keresztül; 30 gyakorlat vagyis 30 béka - ha jól számolom, 3 béka/fő. Ezen kívül csoportonként 1 nyuszi/év és az egész képzési idő alatt 1 patkány/fő. Az állatkísérletek helyett jórész számítógépes modellezésből tanulunk."

 

Tudtad-e? :

 

Számos alternatív módszert ismerünk, melyekkel helyettesíteni lehet az állatkísérleteket.
Címszavakban:
-sejttenyészet, sejtklónozás, anyasejtek
-audiovozuális elektronikus kísérleti szimuláció
-autopsia - post-mortem emberi tanulmányozás
-adatbankok használata
-klinikai és járványügyi tanulmányok embereken
-mikroorganizmus-tenyészet
-növényi szövetek és sejtek használata
-biokémiai metódusok
-számítógépes modellezés
Az alternatív módszerekről bővebb infót az alábbi oldalakon találsz. (Némelyik oldalon egész adatbankok vannak az alternatív kísérleteket tartalmazó tanulmányokról, websiteokról.)
About NON-ANIMAL Research / Alternatives and Animal use in the Life Sciences / Alternatives to Animal Experimentation / Alternatives to animal testing / Animal Welfare Information Center / FRAME. Fund for the Replacement of Animals in medical experiments / ICCVAM. NICEATM. Alternative Test Methods / Institutional Animal Care and Use Committee / Laboratory Animal Welfare Training Exchange / Non-Animal Methods in Biomedical Research / UCCAA. University of California. Center for Animal Alternatives

 

Baráti üdvözlettel: Nanda Gopala dasa

15 komment

Címkék: állat kisérlet


A bejegyzés trackback címe:

https://barka.blog.hu/api/trackback/id/tr11271998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Norb 2008.01.01. 16:01:01

Mennyire sötétek vagytok...

"A kozmetikaiparban végzett állatkísérletek feleslegesek"

Persze, ezért csinálják racionálisan gondolkodó cégvezetők utasítására...Nem veszed észre az ellentmondást?

"néhány hónap múlva már kénytelenek lesznek a harmadik világ országaiba utazni"

Ezzel nagyjából ezt értétek el. Semmi többet. A termékek drágulni fognak és a harmadik Világban fognak kinyílni a laborok, kontroll nélkül. Gratulálok. Öntökönrúgás.

" Hazánk szerencsére élen járt..."

Meg is lehet nézni részvételünket ezen iparágakban... Európa nem véletlenül fog néhány évtizeden belül totálisan leszakadni a fejlett országok köréből.

"Néhány állatokon tesztelő cég és termék:"

Kösz a listát. Ezentúl csak ezektől fogok vásárolni, ugyanis csak ők szállnak szembe ezzel az állatvédelmi terrorral.

"Számos alternatív módszert ismerünk, melyekkel helyettesíteni lehet az állatkísérleteket."

Persze....Mondjuk minddegyikben ott van az elő, egész szervezeten való kísérlet és megfigyelés lehetősége... Te sohasem tanultál biológiát?

Bákmó 2008.03.21. 00:13:23

Norb, remélem egyszer rajtad fogják kipróbálni a legújabb L'Oreal terméket és addig itatnak vele, amíg bele nem döglesz.

Kat 2008.06.13. 12:47:43

Haho! Meg szeretnem kerdezni, h a NIVEA termekei megbizhatoak-e! (Ha fenn van a listan, ak bocs, elkerulte a figyelmem!) Koszonom

Ja es Norb: az ilyen seggfejektol sotet a vilag! Elgondolkodhatnal kicsit! Vagy, ha ennyire tetszenek ezek a kiserletek, miert nem jelentkezel onkentesnek, h rajtad probaljanak ki egy-ket szert?

szep napot

Kiss Alapr 2008.07.15. 13:21:47

peldaul a procter&gamble nel vannak a legkelendobb aruk en is sokat hasznalok beloluk es habar vegig olvastam a cikket ezentul is azt fogom vasarolni mert jok

seagrams 2008.07.15. 13:28:57

az a kifogasom h irtad h a procter&gamble tesztel allatokon a gillette nem de viszont a gillette a procter&gamble termeke ez nem ellentmondas ??

AvOn 2008.10.31. 19:06:57

A mai naptól kezdve igyekszem nem megvásárolni az állatkísérleteket végző cégek termékeit...kész állatkínzás.... Vigyenek oda olyan embereket, akik ezt mind nagy hülyeségnek hiszik...biztosan meggondolná magát mikor már süket vagy vak lenne...vagy halott.... no comment... :( ;( :(((

biotik · http://www.biotik.co.hu 2009.02.07. 19:16:07

Aki olyan bőrbarát termékeket szeretne használni amiket nem állatokon teszteltek és természetes alapanyagokból készültek, látogasson el webáruházunkba:
www.biotik.co.hu

Találtam egy nagyon jó cikket a témáról:
kagylokurt.hu/eletmod/mire-jok-az-allatkiserletek.html

Spider3 2011.03.14. 20:47:53

A Wella a "jó" termékek között van, de a termék dobozán a Procter & Gamble neve áll ami ugyebár "rossz" . Ilyenkor mi a helyzet ???

slapmywings 2011.04.01. 08:10:07

Ennyi baromságot sajnos gyakran lehet látni egy helyen! Ki sem emelhető itt mind. Kezdeném azzal, hogy a kÍsérlet nem rövid I, és az állatkísérlet egy szó... Még hogy gyepmesteri telep... szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy milyen állatok alkalmasak kísérletekre. Nálunk az egyetemen van olyan állat, amelynek annyira tiszta a környezete, hogy még a vizet is meg kell vásárolni számára, mert nem fogyaszthat csapvizet. Mi tízen dolgoztunk egy patkányon, altatott állapotban, mert nem volt szükség többre. Az LD-50 a toxicitásra vonatkozik, nemcsak állatokra, hanem emberre is. Nem tudom, hogy a blog írója saját kútfőből írta-e, vagy ide másolta valahonnan, de mindenképp kitűnik számomra, hogy az írónak -akárki is legyen- gőze sincsen sem a sejttenyésztésről, sem a farmakológiáról, az interpolációról nem is szólva! ...na és persze bizonyára rengeteg klinikai emberkísérleten vett részt. Az ez ellen felszólalók többsége semmit sem tud ezen kísérletek menetéről, és nem is gondol alternatív megoldásokra, csupán "nyomja a szájkaratét"...

Esztilany 2011.04.11. 09:52:00

Én a fenti listát annyival egészíteném ki, hogy évek óta az Arbre Vert folyékony mosószerét használom.
www.arbrevert.hu

Két és fél évig küszködtem bőrbetegséggel, az orvosok már minden létező kenőcsöt felírtak. Végül mosószert váltottam (Arielt használtam, használtunk..), egy hipoallergént kerestem, és láss csodát: idővel megszűntek a tünetek.

Tímea Horváth 2014.04.01. 19:43:36

Óriási hírünk van!
Az EU 2013. március 11-től betiltja minden olyan kozmetikai termék és összetevő importját és árusítását, melyeket állatokon teszteltek! 20 évnyi, az állatok jogaiért való küzdelmet követően ez óriási győzelem! Köszönjük mindenkinek a támogatást!.......jah és remélem, hogy az olyan emberek,mint a Norb..(AKIK az állatkísérlet mellett vannak).....kínok között fognak megrohadni, valami pöcegödörbe.....miközben valamilyen fostos terméket tesztelnek rajtuk!!! ÁMEN!!!

Nancikaa 2017.01.04. 09:01:20

@Norb: Sajnálom, hogy Te sem tanultál biológiát. Tudtad, hogy még a genetikailag egymáshoz viszonylag közel álló egér és patkány páros is teljesen eltérően reagál a kísérletekre az esetek 43-46%-ában? Te mennyire egyezel velük (vagy egy kutyával, tengerimalaccal, nyuszival stb.)?
(Bár a hozzászólásod alapján, még kiderülhet, hogy a patkányokhoz van némi közöd...)

Amúgy súlyos tévedésben élsz: nem a racionálisan gondolkozó cégek végzik, hanem a profit orientáltak. Kínában (és pár kevésbé jelentős országban) kötelező állatkísérleteket végezni, így azok a cégek nem minősülnek kísérletektől mentesnek, akik ott is forgalmazzák a termékeiket. Tehát nem a racionalitás, hanem a profit és a rossz törvények miatt csinálják.

Az az igazság, hogy amíg nem tudsz értően olvasni és nem látod át és értelmezed a körülötted lévő világot, nem tanulsz biológiát és gazdaságot, addig ezt nem fogod megérteni.

Nancikaa 2017.01.04. 09:04:18

A lista bőven frissítésre szorul, mert borzasztóan összecsapott. Nincs időm, mindent javítani, de amik kapásból szemet szúrtak, hogy a kísérletektől mentes cégek listáján vannak, pedig végeznek kísérleteket:

Avon Products,
The Body Shop (ez a cég valóban nem, de a L'Oréal az anyavállalata, ami végez)
Inc.Chanel,
Inc.Clinique
Estée Lauder Cosmetics
Yves Rocher, Inc.
Wella Corporation,
Beiersdorf (Nivea, Eucerin, La Prairie, Atrix, Labello)
Revlon, Inc.
Lancome
stb.

Chevihun 2017.10.09. 22:38:50

Szia! Szeretném megosztani ezt a blogbejegyzést az Instagram oldalamon, persze csak a beleegyezéseddel:)