HTML

Állatvédelem

Állatvédelem és minden ami az állatokkal kapcsolatos. Információk, hírek, tudnivalók. Állatokkal kapcsolatos történetek. Bárki ajánlhat témát és hozzászólhat a fórumon.

Friss topikok

  • Chevihun: Szia! Szeretném megosztani ezt a blogbejegyzést az Instagram oldalamon, persze csak a beleegyezése... (2017.10.09. 22:38) Állat kisérletek
  • Hajdú Edit: Köszönöm! (2008.01.09. 10:38) Wass Albert: Mese a kék hegyekről
  • bartalos klára: sziasztok nálunk rajkán fekete vagyis szén és kék cinkék vannak már 10 éve ettetem öket de csak a ... (2008.01.02. 16:42) Madáretetés 2

Linkblog

2007.12.22. 10:12 Nandagopaladasa

Könyvajánló: Hűséges Ruszlán

Helo. Ajánlani szeretnék egy remek könyvet Georgij Vlagyimovtól, a címe: Hűséges Ruszlán.

Ruszlán jól tudja, mi jár azért, ha egy kutya már nem érti, mi, miért van. Az ilyen őrkutyát kiviszik a drótkerítés mögé, aztán mindnyájan halják a rövid sorozatot. És a vétkes aki elmélázott, amikor szökni próbált egyí rab, többé nem tér vissza.

És Ruszlán most nem ért semmit: hogy hova tüntek a rabok, hogy miért nincs senki az őrtoronyban, és hogy miért viselkedik olyan furcsán imádott gazdája. Érzi, hogy itt a vég-s valóban: a gazda azt a parancsot kapta, hogy ölje meg a feladat nélkül maradt őrkutyákat, hiszen úgysem lehet őket átnevelni. Őrizni a rabokat, ők csak ehhez értenek, és senkiben sem bíznak meg, csak a gazdájukban.

Ruszlán mégis megmenekül, és a közeli faluban kezd élni a többi volt őrkutyával együtt. Azok lassacskán beilleszkednek az új életbe, új barátokat szereznek a falusi kutyák között, s új gazdát is, aki eteti őket. De Ruszlán nem-ő a végsőkig hűséges a szolgálathoz, s csak azért választ ki magának egy volt rabot, hogy őt őrizze. És mindennap kimegy a vasútállomásra, várja a fogolyszállítmányt-mert egyszer a világnak vissza kell zökkennie az egyetlen értelmes rendbe, ahol szögesdrót mögött őrzik a betegeket az isteni gazdák s az ő hűséges kutyáik.

Vlagyimov kisregénye szép-és kegyetlen-állattörténet, s persze sokkal több annál: megrendítő példázat a Gulág, a diktatúra, a rabság okozta lelki torzulástól, amely köztünk s bennünk van azután is, hogy a szögesdrótokat már rég ledöntötték.

Georgij Vlagyimov 1931-ben született Harkovban. Apja a háború, anyja a sztálinizmus áldozata lett. 1960 - ban kezdett publikálni, s nem sokkal később írta a Hűséges Ruszlánt, amely azonban a hruscsovi olvadás idején sem jelenhetett meg. 1983 - ban németországba emigrált, s ott is hunyt el 2003-ban.

A Hűséges Ruszlán 1989 ben Egy őrkutya története címen jelent meg magyarul.

A könyv ára 2300 Ft.

Baráti üdvözlettel: Nanda Gopala dasa

Szólj hozzá!

Címkék: könyv kutya gulág hüséges ruszlán állattörténet őrkutya


A bejegyzés trackback címe:

https://barka.blog.hu/api/trackback/id/tr56272176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása